Ondernemersportretten

Present & puur

Joke Garritsen heeft altijd al de wens gehad om een
eigen winkeltje te beginnen. Ooit volgde ze de opleiding
winkelpraktijk en later een cursus via het ondernemershuis.
Samen met haar echtgenoot Jan runde ze al sinds enkele
jaren een B&B annex koffie- en theeschenkerij.
Onlangs was de tijd rijp om het winkeltje te beginnen.
“Jan deed de verbouwing van het winkelgedeelte aan de
Grotestraat grotendeels zelf en ik schilderde hier en daar”
zegt Joke. Half april was het zover; het winkeltje Present
& Puur opende zijn deuren. “Het is een winkel voor moeder en kind en eigenlijk ook voor de rest van het gezin. Ik wilde graag onderscheidend zijn in de collectie die ik verkoop en heb zorgvuldig naar verantwoorde producten gezocht zonder schadelijke stoffen. Puur in de winkelnaam staat voor biologisch, ecologisch of fairtrade”, aldus Joke. Er zijn babykleertjes van biologische katoen, verantwoord speelgoed, zwemkleding met UV bescherming en knuffels in overvloed. Heel geliefd zijn de Rube en Rutje kaarten en inkleurbare placemats. Door het laten borduren van een naam op babykleding of knuffels krijgt het cadeautje wel iets heel persoonlijks. Ieder cadeautje wordt mooi door Joke verpakt. Ze verkoopt ook lifestyle producten zoals kaarsjes, mokken, vaasjes, leuk gevormde zeepjes, sjaals en servetten. In de collectie heeft zij producten van onder andere IB Laursen, Maileg, Dushi en Zebra. ”Mocht de klant op zoek zijn naar iets wat ik niet op voorraad heb, kan ik het altijd bijbestellen” zegt Joke. Op dit moment zijn de website en webwinkel in ontwikkeling, er is wel een Facebook pagina Present & Puur, waar de gegevens en openingstijden te vinden zijn. Het is een prachtig winkeltje geworden vol met kleurige cadeautjes, dus het zou wel gek zijn als je daar niet kunt slagen. Zeker een bezoekje waard!


FB Present & Puur      tel. 0547-352250


© Foto en tekst Coco Oltra


mei 2016


Bed & Breakfast ‘t Morshuis


Tussen de bossen van kasteel Nijenhuis en Landgoed
Weldam, staat de boerderij ‘Erve Morshuis’. Het is de
boerderij waar Frieda Hiddink geboren is. Ze is een
bezige bij met een hoofd vol ideeën. Lang geleden koos
zij er voor om naast het werk op de boerderij een baan
te zoeken. “Ik had behoefte aan contact met mensen,
aan variatie en uitdagingen in het leven. Ik heb allerlei
werk gedaan, en toen zich in 2008 de gelegenheid voor
deed om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten
gaan, greep ik die kans met beide handen aan. De bed & breakfast werd na een lang voortraject gerealiseerd” aldus Frieda. Op de zolder waar vroeger het hooi werd opgeslagen, worden nu de gasten gehuisvest. Er zijn vier lichte, zeer smaakvolle kamers met ieder een eigen kleur. Ze heeft getracht de sfeer van de boerderij te behouden. De balken van het dak zijn nog steeds zichtbaar. “In de loop der jaren is de vraag ontstaan om ook onderdak te bieden aan groepen. “ We kunnen groepen tot 16 personen ontvangen en als er meer kinderen bij zijn kunnen we nog wel wat slaapplaatsen creëren. De groep kan dan gebruik maken van de keuken die naast de ontbijtruimte is” zegt Frieda. Binnenkort wordt deze keuken aangepast om de gasten nog beter gebruik te kunnen laten maken van deze faciliteit. De omgeving leent zich uitstekend voor het maken van heerlijke fietstochten of wandelingen. Een daarvan is ‘Het Jofferpad’, een wandelroute rondom het historische verhaal van de ‘Freules van Beckum’ en loopt van de kerk in Diepenheim via Erve Morshuis naar Delden. Het opnieuw aangelegde stukje pad over het land van Erve Morshuis werd onlangs geopend. U bent van harte welkom bij de bed & breakfast van Frieda.


www.hetmorshuis.nl


© Foto en tekst Coco Oltra


april 2016Kledingverhuur Diepenheim


Veel Diepenheimers weten het al, Wilko en Rita Wissink

houden van kleur. Kleur in het interieur en kleur in
kleding. Rita runt, ondersteund door Wilko, een
kledingverhuur bedrijf in Diepenheim en zodra je de
winkel binnenstapt zie je ook kleur, veel kleur!
“Ik heb een enorme passie voor theater en werk als
regisseur, schrijver en speler van diverse toneelstukken
en musicals. Hierbij denkt Rita mee over de kleding en
ontwerpt mijn kostuums” zegt Wilko. Beiden waren
betrokken bij de opvoering van het openluchtspel ‘Regenwice erfdochter van Diepenheim’ ter gelegenheid van Diepenheim 900 jaar. Rita was nauw betrokken bij de verzorging en keuze van de kostuums en Wilko als acteur. “Dit toneelstuk in 2005 was de aanleiding om vorm te geven aan onze gezamenlijke passie met de start van Rita’s kledingverhuur bedrijf” aldus beiden. Voor de inkoop van de kleding bezochten ze meerdere bedrijven. De uiteindelijke keuze viel op een Belgisch bedrijf. “Hier vond ik de kwaliteit die ik wilde hebben en die tevens betaalbaar is. De kleding die ik verhuur en verkoop is brandvertragend. Als ik sommige kostuums bekijk en ik denk ‘dat kan ik beter’, dan maak ik ze zelf met mooie materialen” zegt Rita. Zo maakte zij een prachtig kerstman kostuum van dieprood fluweel, afgezet met wit borg. Wie liever als paashaas of koe verkleed gaat vindt hier ook mooie creaties van Rita zelf. Rondom de examens wordt de ruime collectie smokings veelvuldig verhuurd. Als kostuums qua pasvorm of uitvoering toch niet helemaal voldoen aan de verwachting van Rita, gaan ze in de opruiming. De klanten, op zoek naar mooie feestkleding, komen uit de wijde omgeving. Rita werkt op afspraak. “Op deze manier kan ik onze klanten alle aandacht geven die zij verdienen” aldus Rita.


www.kledingverhuurdiepenheim.nl


© Foto en tekst Coco Oltra

april 2016


’t Geveltje


Het Diepenheimse pand met de karakteristieke
Jugendstil gevel, waar in sierlijke letters de naam
‘Koloniale Waren Wed. B.W.J.Teger’ prijkt, wordt al
eeuwen lang bewoond door de familie Teger.
“Het verhaal gaat dat deze gevel rond 1900 voor de
oude gevel geplaatst is ter gelegenheid van een
huwelijk van een van mijn voorouders” vertelt Marjanne.
Door de tijd heen zaten er onder andere een
rijtuigenverhuurbedrijf en een café in het pand. Tot
1985 was het een kruidenierswinkel die door de ouders van Marjanne gerund werd. Toen hij stopte is het pand 3.5 jaar aan een makelaar verhuurd en stond het ook nog 1,5 jaar leeg. In 1990 besloten Marjanne en Theo Oude Lenferink een winkeltje met de toepasselijke naam “t Geveltje” te beginnen in het pand. “We werkten beiden parttime en de kinderen waren inmiddels groter, dus er kwam wat meer ruimte voor dit soort dingen. We hebben toen goed nagedacht wat we wilden gaan verkopen en voor mij was het direct duidelijk. Ik heb een passie voor blikken speelgoed, dus dat wilde ik zeker in het winkeltje verkopen” zegt Theo. “En ik wilde daar graag houten speelgoed aan toevoegen” aldus Marjanne. Daarnaast verkopen zij onder andere oud-Hollands snoepgoed, kaarten en heel veel andere producten. Later kwamen daar de prachtige collectie metalen platen en emaille  reclameborden bij. Sinds een poosje verkopen Marjanne en Theo ook allerlei houten tollen. Van eenvoudige exemplaren tot prachtige kleurige handgemaakte tollen. Onlangs vierden zij hun 25 jarig bestaan en inmiddels zijn ze beiden met pensioen en hebben wat meer tijd voor de winkel. Veel Diepenheimers, maar ook toeristen weten de weg naar de winkel te vinden. Wie over de drempel van de winkel stapt, zal zich bij het zien van al het nostalgische speelgoed, even terug in zijn kindertijd wanen.


www.geveltjediepenheim.nl


© Foto en tekst Coco Oltra

april 2016In het buitengebied van Diepenheim dat bekend staat
als “Het Hemelblok”, staat het gelijknamige huis van
Yvonne Ten Tije van waaruit zij haar bedrijf Ymotions runt.

Bij haar kun je terecht om alle herinneringen die nog op
8 mm film, videoband, dia of foto staan te laten
digitaliseren. Tegenwoordig is daar het digitaliseren
van geluid bij gekomen. Na 14 jaar in Canada te hebben
gewerkt in vastgoedbeheer en projectmanagement,
organiseerde Yvonne vele congressen in het westen van het land. Ze heeft altijd een grote passie gehad voor film en dvd en in 2010 startte zij haar bedrijf in Diepenheim. “Bij het zoeken naar een bedrijfsnaam, kwam ik samen met een plaatsgenoot tot Ymotions. De naam is samengesteld uit de voorletter van mijn naam en het woord motion. Dit laatste woord past prima bij mij, ik ben altijd in beweging en bovendien heeft het te maken met de film”. aldus Yvonne. Wie denk dat het digitaliseren een kwestie is van het even overzetten van bestanden op een dvd, heeft het mis. Er komt veel bij kijken. Oude films moeten bijvoorbeeld eerst nagekeken worden op slijtage en met de hand van stof ontdaan worden voordat ze door de moderne apparatuur geleid kunnen worden. Het lijkt uiterst technisch werk maar Yvonne ziet dit anders. “Voor mij is het belangrijk om te bereiken wat de klant wil. De klant krijgt dus altijd de keus hoe het er uit moet gaan zien. Of er wel of geen muziek onder gezet moet worden. Of de kleur de sfeer van weleer moet aangeven zoals het origineel, of dat men de kleuren wil laten aanpassen aan de moderne tijd”. Waar Yvonne blij van wordt is het moment dat de klant het resultaat bekijkt en ze de ontroering en/of tevredenheid op het gezicht van de klant ziet. Dan is de klus geklaard.

www.ymotions.nl

©Foto en tekst Coco Oltra

april 2016


Ymotions

Bjoeti Face & Feetcare


Anita van Heuveln wilde graag iets in de verzorging doen
en kwam uit bij de opleiding tot pedicure. In juli 2012
startte zij na het behalen van haar diploma haar eigen
salon Feetcare. “Ik wilde me niet uitsluitend bezig
houden met voeten en begon aan een opleiding tot
schoonheidsspecialiste en na afronding in 2013 is mijn
salon Bjoeti Face & Feetcare geopend”, zegt Anita.
De klanten kunnen daar terecht voor een mani-
of pedicure behandeling, maar ook voor een uitgebreide
gezicht- of lichaamsverzorgende behandeling. “Ik werk voor de gezichtsbehandeling met producten van ‘Oolaboo’, een Nederlandse firma die voor 90 % natuurlijke producten maakt. Deze producten bevatten geen minerale oliën, siliconen, weekmakers, parabenen of andere schadelijke stoffen. Ze bevatten voedende werkstoffen die zowel gegeten als op de huid gebruikt kunnen worden”, aldus Anita. Elke behandeling begint met een Japans handwasritueel om jezelf te reinigen en te openen voor een nieuw begin. Bovendien bevat elke behandeling een Shiatsu- en ontspanningsmassage. De eerste om de doorstroming te bevorderen, de tweede om de werkzame elementen in de Oolaboo producten te activeren. “Voor de ontspanningmassage van het lichaam werk ik met weldadige olie, hierdoor worden spieren en onderhuids bindweefsel soepeler. Voor de hotstone massage gebruik ik de olie in combinatie met warme, natuurlijk gevormde basaltstenen uit Mexico. Dit werkt ontspannend, stimuleert de organen, ontgift en geeft meer energie. Kortom het lichaam komt hierdoor in een betere balans”, aldus Anita. Als je hoort hoe zij werkt, lijkt dit niet op zomaar een behandeling maar meer op een beleving! Anita staat niet stil. “Ik wil graag mijn werkterrein op het gebied van pedicure uitbreiden en ben inmiddels begonnen aan de opleiding tot medisch pedicure. Als ik hiermee klaar ben kan ik mijn klanten een totaalpakket aanbieden”.


www.bjoeti.com    Tel. 06-51375273


© Foto en tekst Coco Oltra


mei 2016
Mode en design Opnieuw‘Je kunt nieuwe kleren kopen, maar je kunt ook nieuwe
kleren kopen die niet nieuw zijn’ schrijft Alda Assink
op haar site. In het Rijksmonument en beeldbepalend
pand het ‘Plumershuuske’, heeft Alda haar winkeltje
‘Opnieuw’. “Na een zeer drukke baan was het vijf jaar
geleden tijd om het roer om te gooien” zegt Alda.
Het idee om een winkeltje in tweedehands kleding
te beginnen bestond al langer. Ze bezocht altijd al veel
tweedehands winkels uit interesse. “Ik wilde graag een
winkeltje dat anders dan anders zou zijn, met veel kleur en de nadruk op hergebruik en duurzaamheid”. Naast tweedehands merkkleding ben ik altijd op zoek naar leuke cadeautjes voor mijn winkeltje. Zo kwam ik bijvoorbeeld tassen tegen die gemaakt zijn van oude geborduurde kussens en luciferdoosjes die gebruikt zijn om er kleine, kleurige huisaltaartjes van te maken. Die passen prima in mijn collectie” aldus Alda. Bij het innemen van tweedehands kleding let Alda op kwaliteit, mooie stoffen en de staat waarin de kleding verkeert. “Er moeten drie partijen tevreden zijn”, zegt Alda, “de inbrengster, de koper en ik natuurlijk”. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen de klanten rustig rondkijken of er iets van hun gading bij zit. “Er komen alleen maar leuke mensen, met soms prachtige verhalen, in de winkel” zegt Alda. En juist dat persoonlijke contact vindt zij zo belangrijk. Wie denkt dat Alda het nu rustig aandoet heeft het mis! Twee keer per jaar organiseert Alda een modeshow met kleding uit haar winkeltje. Het haar en visagie van de modellen wordt verzorgd door haar buurvrouw, kapster Bianca. Iedere eerste zondag van de maand (behalve in december en januari) organiseert Alda, met hulp van anderen, de druk bezochte ‘Heerlijcke Markt’. Onlangs kwam daar de eerste ‘Heerlijcke Vintage’ bij die herhaald zal worden in november.


www.opnieuw.in   Grotestraat 49  T 0654660788© Foto en tekst Coco Oltra


mei 2016

Karin Hodes
glaskunst en design


Van jongs af aan heeft Karin Hodes belangstelling
voor vormgeving. Haar vader was aannemer en thuis
waren er altijd tijdschriften en boeken over design
en architectuur. “Ik werkte lange tijd als secretaresse
maar begin jaren negentig besloot ik te kiezen voor mijn
passie in vormgeving. Ik koos voor het medium glas
en volgde diverse workshops in binnen- en buitenland”
zegt Karin. Ze is autodidact en leerde het weerbarstige
materiaal door en door kennen door voortdurend haar
grenzen te verleggen en technieken uit te proberen. De manier waarop zij werkt noemt men ‘fusen’, een eeuwenoude techniek om glas te verwerken. ”Wanneer ik een ontwerp in mijn hoofd heb, maak ik daar eerst een gedetailleerde tekening van. Ik weet ook al wat voor kleuren ik wil gaan gebruiken. Daarna ga ik zeer geconcentreerd aan het werk en snij de vormen uit het kostbare Bullseye glas, afkomstig uit Portland, Oregon in Amerika. Vervolgens bouw ik het object uit verschillende lagen en kleuren op. Als het uiteindelijk voor de laatste keer uit de oven komt is het precies zoals ik het in mijn hoofd had.” Pas als het ene object klaar is denkt Karin na over het volgende. “Ik werkt zo geconcentreerd dat ik maar een ding tegelijk kan maken” lacht Karin. Haar passie voor vormgeving is terug te vinden in haar werk. Grote geometrische objecten in sprekende, soms iriserende kleuren maar ook in zwart en wit. Prachtige sculpturen, wand- en schaalobjecten zijn te bewonderen in haar galerie. Ook maakt Karin kleine sieraden die een lust voor het oog zijn. De uit Delden afkomstige Karin kwam via een omweg uiteindelijk terecht in Diepenheim. In een voormalige bakkerij realiseerde Karin samen met haar man een moderne galerie met, hoe kan het ook anders, een grote glazen pui, waardoor de glasobjecten extra goed tot hun recht komen.

www.karinhodes.nl


© Foto en tekst Coco Oltra


mei 2016
Galerie- Keramiek atelier FijaIn het pand, aan de rand van Diepenheim, waar vroeger
brood werd gebakken bakt Fija Ossewaarde nu haar
objecten van klei. “Ik werkte vroeger als kleuterleidster
en volgde een opleiding textiele werkvormen. Ook toen
hield ik mij al bezig met keramiek” zegt Fija. Haar werkwijze
met klei komt aardig overeen met de werkwijze met textiel.
Ook zijn er overeenkomsten door de structuren die Fija in
haar objecten aanbrengt. “Ik maak eerst een schets zoals
ik het object in mijn hoofd heb. Vervolgens maak ik
patroondelen en leg die op de uitgerolde, tot platen verwerkte klei en snijd ze uit” aldus Fija. Daarna begint het arbeidsintensieve proces van het zorgvuldig  in elkaar zetten, eindeloos schrapen en kloppen om de strakke vorm die kenmerkend is voor het werk van Fija te verkrijgen. “Dan volgt het langzame droogproces voordat het object in de elektrische oven biscuit gebakken wordt op 1000 graden”, zegt Fija “de tweede stook op circa 1200 graden vindt plaats na het glazuren.” Door haar ervaring en eindeloos glazuurproefjes maken, weet Fija welke kleur het object na de stook zal hebben. Daarbij is het uiteindelijke resultaat onder andere afhankelijk van het aantal werkstukken in de oven en de invloed van andere glazuren tijdens het stoken. Fija geeft meerdaagse workshops, ook in Raku. Deze van oorsprong Japanse stooktechniek is een ware belevenis! In een buitenoven worden de geglazuurde werkstukken gestookt tot 1000 graden. Vervolgens worden ze met grote tangen uit de oven gehaald en door de temperatuurschok ontstaat er craquelé in het glazuur. De werkstukken worden direct in een zaagselton gestopt en door de rookontwikkeling krijgen de ongeglazuurde delen en het craquelé die voor Raku karakteristieke zwarte laag. De galerie, gemaakt in het oorspronkelijk winkelgedeelte van de bakkerij, is op afspraak geopend én tijdens bijzondere evenementen waaronder Kunstmoment Diepenheim.


www.fija-ossewaarde-keramiek.nl   tel 0547- 352101© Foto en tekst Coco Oltra


mei 2016
Volgende pagina

Galerie- Keramiek atelier Fija


Bjoeti Face & Feetcare


Present & Puur


Bed & Breakfast Morshuis


Kledingverhuur Diepenheim


‘t Geveltje


Ymotions


Opnieuw


Karin Hodes glaskunst en design


Bed & Breakfast De Koningsknecht


De Graaf Hoveniers


B&B, koffie- en theeschenkerij Reggedal

Gastenboerderij de Ziel

Ita Est

Claudia’s Hairdesign

Bouwtechnisch Buro Arjan Schutten

WijzijnGroen en Wijnbeleving
 

Imhof & Stevens

Duckville

Hoveniersbedrijf Sander Langkamp

Café-restaurant De Viersprong

Camping/Eetcafé De Mölnhöfte
J.W. Manuel

Cafetaria - lunchroom Uit de Kunst

B&B Op Nieuw Kagelink

Restaurant In de Kokkerieje

Kapsalon ‘t Kniphof

De Drie Kamers

FTD en in Balans

Meubelstoffeerderij Frits Daalwijk


Arie’s Car Cleaning

IN Talenten Verbinden!

Restaurant Den Haller

Warme Handen

Henry Betting architect

Bureau Windkracht

De Woeste Wieven

Pitch & Putt Twente

JH Sports

Artemez

Spar Kleis


Slagerij Kastelein


Huyskweker Linthorst

Forellenvijvers Deep’n

Ravenhorst Recreatie

H. Haanepen Rijwielreparatie

Hoveniersbedrijf Wentink

Bijlsma Mondzorg

ten dAm Architecten

JLC Horeca Consultancy

Handelsbedrijf Geerdink

SST Verhuur Diepenheim

Cultuurcentrum Herberg de Pol

Wim Greven Metsel & Klusbedrijf

Kunstvereniging Diepenheim

VVV agentschap Diepenheim

Autobedrijf Neplenbroek

Bouwbedrijf Ten Thije

Irma’s Food Drinks & Friends

Refloweb

Stichting De Heerlijckheid Diepenheim

Àlafran

TRO Advies & Projectmanagement

Hotel-restaurant ’t Holt

Ameto

Van der Kooi ICT

Ondernemersloket Gemeente Hof van TwenteHome Lidmaatschap Ondernemersportretten Bestuur Kerstmarkt